
Fokus:Framtid
✨Vi har skrivit en rapport✨
Fokus:Framtid - så kan studie-och yrkesvägledningen förbättras
- Hur skapar skolan en kvalitativ studie- och yrkesvägledning som utgår ifrån elevernas behov av vägledning och samtidigt bidrar till samhällets behov?
Tillsammans med Svenskt Näringsliv har vi genomfört projektet Fokus:Framtid för att stötta rektorer i en aktiv utvecklingsprocess kring området studie- och yrkesvägledning. Syftet har varit att visa att det med ganska enkla insatser, en tydlig styrning och organisation går att snabbt förbättra och stärka detta område på en skola. Projektet resulterade i en rapport som presenterades vid ett frukostseminarium hos Svenskt Näringsliv. 520 personer var anmälda, så jättekul att intresset för SYV-frågan är så stort😃
De främsta framgångsfaktorerna för att lyckas med skollagens och läroplanernas intentioner är ledarskap, styrning och organisation av studie- och yrkesvägledningen. Det vill säga att rektor tillsammans med någon eller några nyckelpersoner styr upp arbetet. Fokus:Framtid ska ses som ett exempel på hur en utvecklingsprocess kan drivas. Det är förhoppningsvis även en inspirationskälla till att påbörja ett eget arbete med att utveckla området. På relativt kort tid kan en skola gå från att ha bristfällig koll på området till full koll!

– Kompetensförsörjningen är en av svenska företags största utmaningar. Bristen på medarbetare med rätt kompetens är ett stort tillväxthinder som inte bara ställer till problem för företagen. Det skapar också problem för enskilda individer och samhället i stort. Utbildningssystemet behöver i högre grad anpassas efter arbetslivets behov samtidigt som hänsyn tas till elevernas intressen. I det arbetet spelar studie- och yrkesvägledningen en stor och viktig roll, skriver Svenskt Näringsliv. Brist på kompetens finns även i offentlig sektor och nu har Sverige även en nationell STEM-strategi som tar ett helhetsgrepp, från förskola till högskola- och universitetsnivå, för att främja intresset och kunskaperna i teknik, matematik och naturvetenskap. Detta påverkar även behoven av att utveckla de studie- och yrkesvägledande aktiviteter som sker i skolan.
Med blicken mot framtidens arbetsliv kan skolan skapa en studie-och yrkesvägledning som ger eleverna bättre förutsättningar att göra väl underbyggda val av utbildning och yrke. En skola som har utvecklat området har förutsättningar att i högre utsträckning lyfta in relevanta arbetslivsaktiviteter för att vidga vyer och bygga valkompetens. Eleverna kan inte välja det de inte känner till. ”SYV” är en strategisk fråga för arbetslivet - samhällets kompetensförsörjning börjar i grundskolan✨
Stort tack till deltagande skolor!
Länk till seminarinspelning >>
Länk till film med deltagande skolor >>
Kontakt för frågor: gabriella@hejsyv.se eller lotten@hejsyv.se



Allting bör göras så enkelt som möjligt, men inte enklare
”
- Albert Einstein